-
نکات مهم درنصب چند کمپرسور بصورت موازی - قسمت دوم
تاریخ انتشار :
خط مکش و دهش
خط مکش
سرعت گاز مبرد در خط مکش سیستم های برودتی معمولا بین اواپراتور و ورودی کمپرسور می بایست حداقل در قسمت افقی m/s 4 و درقسمت عمودی m/s 8 ( پیشنهاد می شود این رقم بین 8 الی 12 متر بر ثانیه باشد) . سرعت گاز مبرد بیش از m/s 12 باعث ایجاد صدا و افت فشار در خط مکش می شود، این امربه باعث کاهش ظرفیت در فرایند می شود.
قطر خط مکش باید بر اساس حداقل جریان مبرد محاسبه گردد( برای حداقل دمای اواپراتور و حداکثر دمای کندانسور)
خط مکش در قسمت افقی می بایست شیب منفی به طرف پایین داشته باشد( 5% و یا mm 5 برای هر یک متر)
همانطور که در شکل ملاحظه می کنید اگر خط مکش بیش از 6 متر به طرف بالا حرکت می کند، بهتر است نسبت به اجرای رایزر پلکانی در هر 4 متر ارتفاع اقدام کرد. این کار به دلیل بهبود افزایش سرعت گاز برگشتی و ایجاد تضمین برگشت روغن به کمپرسور می باشد. همچنین بهتر است برای جلوگیری از تجمع روغن از تله های U شکل استفاده کرد.
این مطلب بسیار حایز اهمیت است که برای هر نوع لوله خط مکش باید از شیر خط مکش مناسب استفاده کرد. این انتخاب نباید بر اساس سایز لوله باشد بلکه باید بر اساس جریان گاز مبرد باشد.سرعت گاز مبرد در خط مکش در فرایندهای موازی معمولا مقداری تغییر می کند و این امر به علت نوسانات بارLoad و تعداد کمپرسورهای در مدار می باشد. این مطلب بسیار حایز اهمیت است که در هر شرایط بار Load روغن همواره همراه مبرد به فرایند باز گردد.به همین دلیل رایزرهای دوتایی مکش با تله های ( Double suction riser with U- traps) از عملکرد بهتر و تحکیم آمیز تری برخوردار می باشند .
خط دهش
در خط دهش یا خط گاز داغ همیشه مخلوطی از مبرد و روغن بطرف کندانسور حرکت می کنند. طراحی و چیدمان این خط یکی از سخت ترین قسمت ها نسبت به دیگر بخش های یک سامانه تبرید است . به هر حال عدم در نظر گرفتن بعضی از ملاحظات در این قسمت می تواند مشکلاتی برای سامانه به وجود آورد. مهم ترین نکته در این قسمت افت فشار، سرعت روغن و کنترل عدم برگشت مایع مبرد از کندانسور می باشد.
افت فشار
عملکرد کندانسور بستگی شدید به فشار کندانس دارد. فشار در کمپرسور شامل فشار کندانس به اضافه افت فشار در خط دهش می باشد.تاثیرات افت فشار در خط دهش را می توان در نمودار p-h ملاحظه کرد. نکته قابل ملاحظه در این نمودار نشان می دهد جهت غلبه بر این افت فشار ، کمپرسور باید بیش از نقطه هدف خود (C) تراکم ایجاد کند، این افزایش تراکم یعنی تا نقطه( d) . از آنجایی که منحنی تراکم به سمت راست تمایل دارد، این امر یعنی افزایش مصرف انرژی در کمپرسور. این افزایش تراکم منجر به افزایش سوپر هیت می شود که باید در مرحله دی – سوپر هیت از سامانه دفع گردد. بی شک این افزایش دما مشکلاتی را برای سامانه به وجود خواهد آورد که می توان به افزایش سطح کندانسور و افزایش هزینه اولیه آن اشاره کرد. طراحی خوب می تواند این افت فشار را کاهش دهد. حداکثر محدوده کاهش این افت فشار معادلF ° 2 اشباع ( تقریبا 3 psi برای R12 و 5 Psi برای R 22) باید برای کل لوله کشی باشد.
حرکت روغن با مبرد
در تمام سامانه تبرید که در آن از کمپرسورهای رفت برگشتی استفاده می شود ، مقدار روغن همیشه از سامانه روان کاری با فشار بالا و دمای سوپر هیت به طرف کندانسور حرکت می کند، جهت جلوگیری از هدر رفتن و محفوظ شدن این روغن در قسمت های دیگر سامانه، بهتر است تمهیداتی جهت برگشت این روغن در نظر گرفته شود. یکی از تکنیکهای نه چندان کارآمد، استفاده از جدا کننده روغن در خط دهش می باشد. این قطعه به گونه ای طراحی شده که گاز داغ مبرد را از روغن همراه جدا و سپس آن را به کمپرسور هدایت می کند. اما بهترین روش کاربردی بدون هرگونه اختلال در فرایند روانکاری در انبساط های مستقیم طراحی و تمهیدات مناسب در خط دهش می باشد. اطمینان حاصل پیدا کنید که حرکت عمودی و یا افقی خط دهش از جای خنک عبور پیدا نکند.در صورت نیاز حرکت روبه بالادر خط دهش دو نکته حائزاهمیت است ، اول اینکه اندازه خط لوله عمودی باید بر اساس حداقل سرعت ( حدود m/s 24/ 15 یا fpm 3000 ( در تمام شرایط بار انتخاب گردد. دوم در ابتدای شروع رایزر از تله روغن برای جلوگیری از برگشت احتمالی هرگونه رسوب و تفاله به طرف سوپاپ های دهش استفاده کنید.
کلکتور مکش Suction-Header
بهتر است که کلکتور مکش حدالامکان به کمپرسور نزدیک و خط لوله ارتباطی بین کلکتور مکش و کمپرسور قابل انعطاف ( بوسیله Vibration Absorber) باشد. خط مکش هر کمپرسور باید از بالا و با زاویه 60 درجه و به صورت فارسیبر وارد کلکتور گردد. این تدبیر باعث افرایش سرعت گاز مبرد و برگشت سریع روغن در هنگام افزایش سطح آن در کلکتور می گردد. برای ایجاد فشار متعادل در فرایند بهتر است قطر لوله کلکتور در طول مسیر یکسان و فواصل انشعاب گیری از آنها نیز بهتر است کوتاه باشد. در صورت استفاده از رگلاتور سطح روغن موارد اشاره شده فوق چندان مهم نمی باشد.
-
خط مکش A و B را جهت جلوگیری از تجمع غیر یکسان روغن باید کاملا افقی نصب گردد.
-
سرعت گاز مبرد در کلکتور مکش باید حداکثر m/s 4 باشد.
-
بهتر است لوله و کلکتور مکش را جهت محدود کردن مقدار سوپر هیت کاملا عایق کرد.
- بهتر است کلکتور مکش مقداری بالاتر از شیرهای مکش قرار گیرد.
- بهتر است لوله اصلی مکش از وسط کلکتور مکش انشعاب گرفته شود.
کلکتور دهش Discharge Header
ساخت صحیح کلکتور دهش باعث عدم برگشت مایع مبرد و روغن به کمپرسور می گردد. جهت جلوگیری از برگشت گاز داغ به فرایند که احتمال ایجاد ضربات چکشی را بخاطر تقطیر شدن گاز مبرد در هنگام خاموشی و سپس روشن شدن دوباره کمپرسور وجود دارد بهتر است تدابیر خاصی در نظر گرفت. همانطور که در شکل ملاحظه می کنید در صورت امکان بهتر است کلکتور دهش پایین تر از لوله دهش کمپرسور نصب و خروجی آن نیز از بالا انجام گیرد، این روش ریسک برگشت مایع را برطرف می کند. همچنین بهتر است جهت جلوگیری از برگشت احتمالی گاز تقطیر شده، نسبت به نصب یک عدد شیر یک طرفه اقدام نمود و لوله و کلکتور دهش را جهت جلوگیری از تقطیر گاز مبرد در آن هیت کاملا عایق کرد.
در صورت عدم امکان نصب و استقرار کلکتور دهش در پایین تر از شیرهای دهش، بهتر است خروجی و اتصال آنها به کمپرسورها از کلکتور همانطور که در شکل ملاحظه می کنید از بالای آن انجام گیرد.
استفاده از مبدل های حرارتی صفحه ای جهت صرفه جویی در تولید آب گرم بهداشتی
-