-
تاسیسات دیگ های بخار و راه اندازی آن ها - قسمت دوم
تاریخ انتشار : سه شنبه، ۱۵ اسفند ۱۳۹۶
پیشگامان تاسیسات : چک و ثبت متغیرها
از وظایف اصلی اپراتورهاي بویلر، بازرسی و ثبت برخی پارامترهایی است که معرف عملکرد بویلر می باشد. چک و ثبت این متغیرها در هر روز و در بازیدهاي روزانه صورت می گیرد، مجموعه این متغیرهاي ثبت شده، شرحی کامل از نحوه عملکرد بویلر را ارائه می دهد.در صورت بروز مشکل و یا حادثه در واحد تولید بخار، این اطلاعات کمک زیادي به یافتن دلیل حادثه می نماید. گاهی نیز بررسی روند تغییراتی که در گذشته اتفاق افتاده است بهره برداران را از بروز مشکلی که ممکن است در آینده ایجاد گردد، مطلع می گرداند و میتوانند بدین وسیله از بروز آن جلوگیري نمایند. یک اپراتور در حین ورود به اتاق کنترل، باید به نتایج و گزارش بازرسی هاي انجام شده در شیفت هاي قبلی توجه نماید. چراکه احتمال دارد مشکلی قبلا بوجود آمده که اپراتور باید در طول مدت زمان کاري خود، یا مشکل را حل نماید و یا از بروز مشکلات بیشتر جلوگیري نماید.در برخی مواقع امکان دارد مشکلی هنوز بوجود نیامده، اما وجود هشدار در گزارش هاي قبلی باعث می شود تا اپراتور احتیاطات لازم را در نظر داشته باشد. اطلاعات مربوط به بخش هاي مختلفی که در طی روز بازدید میگردند در برگه هایی به شکل جدول، ثبت می شوند که به این برگه هااصطلاحا Log Sheet گفته می شود. در شکل مقابل نمونه یک LogSheet ، مشاهده می گردد، Log Sheet ها عموما شامل قسمت هاي ذیل می باشند:
-1 بالاي صفحه نام دستگاه و اینکه اطلاعات این Log Sheet باید از سایت یا اتاق کنترل جمع آوري گردد، ذکر شده است.
-2 در یک ستون قسمت هاي بسیار مهمی که براي اطمینان از عملکرد صحیح دستگاه باید به طور مرتب چک گردند، لیست شده اند.
-3 عموما در یک ستون و مقابل لیست مواردي که باید چک گردند،مقادیر مجاز یا محدوده حداکثر و یا حداقل مقادیر آورده شده است، در صورتیکه مقدار مشاهده شده در سایت با اعداد ثبت شده در این ستون مغایرت داشته باشد، به مفهوم بروز یک مشکل بوده و اپراتور باید سریعا به واحد کنترل خبر دهد.
-4 عموما چک و ثبت متغیرها هر دو ساعت یکبار صورت می گیرد،البته ممکن است بنا به حساسیت دستگاه مورد نظر این زمان متفاوت باشد، از این رو در جلوي ستون هاي قبلی، ستون هایی براي ثبت مقادیر در ساعات مختلف وجود دارد.
-5 در انتهاي log sheet محلی براي درج نام و امضا نوبت کار و سرپرست نوبت کاري وجود دارد. عموما log sheet هایی که در اتاق کنترل واحد تولید بخار پر می گردند، شامل موارد ذیل می باشند:
الف) وضعیت مخازن سوخت، که شامل سطح مایع، دما و فشار می باشد.
ب) در مورد هر بویلر اطلاعاتی چون موارد ذیل ثبت می گردند:
• شدت جریان بخار تولیدي
• شدت جریان و فشار آب ورودي به بویلر
• مقادیر سوخت گازي و مایع ورودي به بویلر
• فشار بخار در هدر HS و MS و LS
• مقادیر بلودان
• اطلاعات مربوط به مشعل بویلر که عمدتا شامل: فشار بخار یا هوا يا تمایزکننده ورودي به مشعل، تعداد مشعل هایی که براي هر بویلر در سرویس قرار دارد، فشار سوخت مایع و گاز در مشعل یا fuelpressure at burner می باشد.
• مکش در محفظه احتراق یا furnace draft
• فشار هوا در محفظه هوا یا wind box air pressure
• فشار، دما و سطح مایع در مخزن بخار
• فشار، دما و سطح مایع در دي اریتور
• فشار هوا در خروجی فن
• وضعیت مقدار مصرف بخار توسط واحدهاي مصر فکننده، در واحدهایی که چند مصرف کننده وجود دارد مقدار مصرف توسط هر مصرف کننده نیز ثبت می گردد.عموما Log Sheet هایی که در سایت و توسط نوبت کار محوطه تکمیلمی گردند، شامل Log Sheet هاي مربوط به مخازن سوخت، پمپ هاي تغذیه نوع برقی و توربینی آب بویلر، فن هاي دمنده یا مکنده و ایستگاه مواد شیمیایی می باشد.
شرایط اضطراري و عوامل Shut Down و عوامل Shut Down
عوامل مختلف خارجی مانند تغییر در شدت جریان آب ورودي به بویلر، می تواند بر روال کارکرد طبیعی بویلر اثر بگذارد، در این شرایط سیستم هاي کنترل به جهت حفظ شرایط کارکرد عادي بویلر، وارد عمل شده و با تغییر پارامتر هایی در سیستم، سبب جبران تغییر شده و در نهایت سیستم را به حالت کارکرد عادي پیش می برند.در صورتی که زمان کنترل طولانی شود، ممکن است قسمت هایی از بویلر آسیب ببیند، از این رو زمان مورد نیاز براي برگرداندن سیستم به حالت عادي در بحث کنترل از اهمیت زیادي برخوردار می باشد.در صورتی که سیستم هاي کنترل نتوانند تغییر بوجود آمده در سیستم را در زمان مناسب کنترل نمایند، سیستم هایی به نام اینترلاك، به طور خودکار سبب از سرویس خارج کردن بویلر می گردند تا از بروز خطرات و آسیب دیدن بویلر جلوگیري گردد. در بویلرها این سیستم ها در هنگام بروز مشکلات خاصی فعال می گردند که اصطلاحا به نام عوامل shutdown معروف هستند.
عموما عوامل shutdown در بویلرها عبارتند از:
1) سطح مایع در مخزن بخار : در صورتی که سطح مایع در مخزن بخار به هر دلیلی از حد مجاز پایین تر آید، سیستم هاي اینترلاك بویلر را از سرویس خارج می نمایند.
2) هواي ابزار دقیق : تجهیزات کنترلی و ابزار دقیق در بویلرها با هواي فشرده کار می کنند و در صورتی که فشار هواي ابزار دقیق به هر دلیلی کاهش یابد، سیستم هاي کنترلی و ابزار دقیق از کار می افتند و عملا بویلر از کنترل خارج می گردد. در این شرایط سیستم هاي اینترلاك بویلر را از سرویس خارج می کنند.
3) فن ها : با بروز مشکل در فن ها و قطع هواي ورودي به محفظه احتراق،مشعل ها خاموش شده و سوخت در کوره تجمع می یابد. بدلیل گرم بودن کوره امکان احتراق مجدد و گاهی انفجار وجود خواهد داشت.از این رو سیستم هاي اینترلاك بویلر را از سرویس خارج می کنند.
4) مشعل و متعلقات آن : از کار افتادن مشعل نیز همانند از کار افتادن دمنده سبب تجمع سوخت در کوره شده و خطر بروز انفجار را در پی خواهد داشت. از این رو سیستم هاي اینترلاك بطور خودکار بویلر را از سرویس خارج می کنند.اعلام شرایط اضطراري بستگی به تعداد مشعل هاي بویلر دارد و در بویلرهاي داراي چند مشعل، با از کار افتادن یک مشعل بویلر را از سرویس خارج نمی کنند. به عنوان مثال در بویلرهاي داراي 6 مشعل که سه مشعل در ردیف پایین و سه مشعل در ردیف بالا دارند، از کار افتادن همزمان دو مشعل از پایین و یا سه مشعل از بالا جزو شرایط اضطراري محسوب می گردد که باید بویلر سریعا از سرویس خارج گردد.
5) فشار سوخت(گازي و مایع) : در صورتیکه به هر دلیلی فشار سوخت بویلر (چه سوخت مایع و چه سوخت گازي)پایین بیاید، از شرایط اضطراري محسوب می گردد و باید بویلر به صورت اضطراري از سرویس خارج گردد. در صورت پایین آمدن فشار سوخت شعله هاي مشعل ضعیف شده و توسط آشکار ساز هاي شعله حس نمی گردند و سیستم هاي اینترلاك بویلر را از سرویس خارج می کنند.
از سرویس خارج کردن در حالت عادي
-1 انجام عملیات soot blower
-2 براي خروج رسوبات احتمالی از بویلر، می توان قبل از آنکه بویلر بصورت Normal از سرویس خارج گردد، میزان بلودان پیوسته را تا حدود 2 برابر مقدار آن افزایش داد.
-3 همانطور که در زمان راه اندازي، فشار و دماي بویلر طبق منحنی فشار و دما بر حسب زمان افزایش داده می شد، در زمان از سرویس خارج کردن نیز از همان منحنی در جهت کاهش فشار و دما استفاده می گردد، لذا به طور تدریجی بار بویلر باید کم گردد.
-4 کم کردن فشار سوخت در مشعل ها به طور تدریجی صورت میگیرد و در صورتی که بویلر داراي چندین مشعل باشد این کار با از سرویس خارج کردن اولین مشعل شروع می گردد.
-5 با کمتر کردن میزان احتراق به منظور پایین آوردن بار بویلر مشعل هاي بیشتري از سرویس خارج می گردد. بار بویلر همچنان کاهش داده می شود تا بار آن حدودا به اندازه یک سوم بار طراحی گردد. در این زمان بویلر از collect header جدا می گردد.
-6 مینیمم فلوي test pipe بویلر بطور تدریجی باز می گردد.
-7 شیر خروجی test pipe به طور تدریجی و تا حدود 25 تا 30درصد باز شده تا کم کم بخار به سمت اتمسفر برود.
-8 بستن تدریجی شیر ورودي بخار به collect header و هم زمانباز کردن بیشتر شیر test pipe تا کم کم بخار تولیدي از collectheader به سمت test pipe برود.
-9 در این مرحله همچنان و به آرامی مقدار شعله را با از سرویس خارج کردن مشعل ها و کم کردن فشار سوخت پایین می آورند.
-10 در این مرحله با زدن کلید emergency stop در اتاق کنترل سیستم هاي اینترلاك عمل نموده و فرمان trip صادر شده و shut offvalve سوخت عمل کرده و مسیر سوخت را به مشعل ها می بندد و دراین زمان بویلر عملا از سرویس خارج شده است.
-11 شیرهاي سوخت به هر مشعل بسته می گردد.
-12 شیر اصلی خط لوله اي که سوخت را به بویلر می برد، بسته می شود.
-13 مسیر سوخت از خط لوله تا فلر Purg می گردد.
-14 پمپ تزریق مواد شیمیایی به مخزن بخار که غالبا پمپ فسفات می باشد، از سرویس خارج می گردد.
-Flash tank 15 از سرویس خارج شده و شیر خروجی LS از آن به هدر اصلی LS بسته می شود.
-16 با پایین آمدن فشار در سوپر هیتر drain هاي آن را باز کرده و همچنین vent هاي بالاي بویلر نیز باز می گردد. مقدار این فشار توسط سازنده بویلر ارائه می گردد.
-17 مسیر تزریق آب ورودي به بویلر بسته می گردد
-18 مقدار کمی آب در مخزن بخار و تقریبا حدود 50 میلی متر نگه داشته می شود.
-19 مسیرهاي بلودان بسته می گردد.
ادامه دارد ...