-
بررسی اثر پیش گرمایش هوای ورودی در افزایش راندمان مشعل های خانگی - قسمت دوم
تاریخ انتشار : یکشنبه، ۰۷ مرداد ۱۳۹۷
مشعل های شعله مسطح flat flame
مشعل هایی هستند که شعله آن به جای حرکت رو به جلو و مخروطی بودن حرکت رو به دیواره (کوره ) دارد و بصورت یک دیسک دایره ای شکل است. سیال حرکت رو به جلو ندارد و انرژی حرارتی شعله از طریق جابجایی به دیواره داخلی کوره و از دیواره بصورت تشعشعی به مواد منتقل می شود( برای ایجاد یکنواختی و عدم تمرکز) . کاربرد این مشعل در گرم کردن وان های گالوانیزه٬ کوره های عملیات حرارتی و در مواردی جایگزین المنت ها در کوره هایی که از طریق المنت های برقی گرم می شوند می گردد ( چون در بسیاری از موارد استفاده از کوره های با المنت های برقی فقط برای ایجاد یکنواختی بهتر است نه مضر بودن محصولات احتراق برای مواد حرارت گیرنده در فرآیند) . کوره های پیشگرم فولاد بخصوص در بخش یکنواخت کننده حرارت ٬ کوره های پخت آجر نسوز و بکارگیری مشعل های شعله مسطح در گرم کردن وان های گالوانیزه در ایران در حال گسترش است ولی متاسفانه از بکارگیری آن در کوره های عملیات حرارتی و کوره های شاتل و حتی جایگزینی برای المنت های برقی چندان خبری نیست در حالیکه با بکارگیری این مشعل بخصوص در کوره های کوچک و اصطلاحا box furnace ضمن بالا رفتن کیفیت تولید بخاطر ایجاد یکنواختی صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف سوخت صورت می گیرد.
مشعل های radiant tube
شعله این نوع مشعل طوری است که می تواند در داخل یک لوله قرار گیرد و بدون آنکه شعله برخورد مستقیم و متمرکزی با لوله داشته باشد لوله را بطور یکنواخت گرم کند. این نوع مشعل در کوره هایی بکار می رود که محصول احتراق برای مواد حرارت گیرنده مضر است. نوع recuperative این مشعل در حال حاضر برای کوره های تا 1300°c استفاده می شود. در ایران بکارگیری مشعل های radiant tube بسیار محدود است و در مواردی که توسط تیم های داخلی از مشعل های radiant tube کار شده است از رکرپراتور استفاده نشده که در نهایت موجب مصرف بالای سوخت گردیده است . برای مثال در یک کوره عملیات حرارتی که نقطه تنظیم درجه حرارت بر روی 950°c است محصولات احتراق با 1160°c وارد دودکش می شوند . بخصوص در کوره های ذوب سرب و روی و کوره های نگهدارنده مذاب آلومینیوم.
مشعلهای recuperative
مشعل های recuperative به مشعل هایی گفته می شود که در مشعل مسیری برای خروج محصولات احتراق منظور می شود. مسیر طوری طراحی و ساخته می شود که محصولات احتراق خروجی بتواند هوای ورودی یا احتراق را گرم کند.
مشعل های regenerative
این مشعل ها بصورت جفت جفت با هم در مدار هستند. یکی مشعل و دیگری نقش دودکش را دارد. در بدنه این مشعل ها بستری معمولا از اجناس سرامیکی تعبیه شده که محصولات احتراق می توانند از آن عبور کرده (زمانیکه مشعل نقش دودکش را پیدا می کند) و انرژی خود را تا حد قابل ملاحظه ای از دست می دهد . در مرحله بعدی که به مشعل تبدیل شده و عبور محصولات احتراق از آن قطع می شود هوای احتراق از بستر سرامیکی عبور کرده و انرژی ذخیره شده در آن را جذب می نماید. در این نوع مشعل ها هوای احتراق تا 1300°c می تواند گرم شود. در ایران بدلیل بالا بودن قیمت این نوع از مشعل ها و ارزان بودن سوخت تاکنون از این مشعل ها استفاده نشده است.
مشعلهای variable flame
مشعل های شعله متغیر از خانواده مشعل های mixing nozzle هستند و در این نوع از مشعل ها معمولا گاز یا هوا از مسیرهای چرخشی و خطی عبور کرده و با جابجایی میزان گاز و هوا از هر یک از مسیرها به شعله شکل های متفاوتی داده می شود تا شعله ضمن گرفتن شکل هماهنگ با محفظه احتراق پروفایل متفاوتی در حرارت دهی به محفظه احتراق برای جوابگویی به نیاز فرآیند صورت گیرد. یکی از مهمترین مشعل های شعله متغیر ٬ مشعل های register-type می باشند. یکی از ویژگیهای مهم این نوع مشعل امکان پایین آوردن اکسیدهای نیتروژن با جهت دهی مناسب به هوا یا گاز می باشد. بیشترین کاربرد مشعل های شعله متغیر در ایران بر روی دیگ های water-tube بخصوص دیگ های نیروگاهی است که در مواردی زیاد به دلیل عدم آشنایی با نقش عوامل شکل دهی به شعله و تاثیرگذاری آن و یا آسیب دیدن این مکانیزم ها به شکل مناسبی بکارگرفته نمی شوند بخصوص در زمان تعویض سوخت که لزوم تنظیم مجدد شعله را طلب می نماید.
مشعل های wide flame
مشعل هایی هستند که معمولا باید در محفظه ای محدود واکنش احتراق آنها تکمیل شود. قطر شعله این مشعل ها خیلی زیاد و طول شعله خیلی کوتاه است . بعنوان مثال یک مشعل به ظرفیت اسمی ۱۷۰۰۰۰۰۰ کیلوکالری در ساعت دارای قطری حدود ۲۵۰ سانتیمتر و طولی حدود ۳۰۰ سانتیمتر می باشد. این نوع از
مشعل ها معمولا برای تولید هوای گرم در کوره های تولید هوای داغ استفاده می شوند.
مشعل های swirl
این مشعل ها برای تولید شعله با کمترین میزان ممکن آلاینده اکسیدهای نیتروژن است . ضمن اینکه به دلیل فاصله شعله آن از سر مشعل موجب حذف فرسودگی سرمشعل بر اثر حرارت زیاد می گردد. تولید این مشعل ها و کاربرد آن هنوز به گستردگی دیگر مشعل ها نیست و می توان گفت که تاکنون از مرحله تحقیق بطور کامل خارج نشده است.
مشعل های بدون شعله flameless
همانطوریکه از اسم آن مشخص است به شکل مرسوم شعله ای ندارد و موجب واکنش احتراق در کل محفظه می شود. این مشعل جهت ایجاد یکنواختی بسیار خوب در محفظه احتراق و کاهش تمرکز نقاط با دمای بالا در شعله و کاهش آلاینده ای نظیر اکسیدهای نیتروژن طراحی و ساخته شده است. ضمن اینکه سر مشعل تا حد زیادی از آسیب دیدگی در مقابل دمای بالا محافظت می شود. در مورد این مشعل هم می توان گفت که هنوز از مرحله تحقیق بطور کامل خارج نشده است.
مشعل شعله آبی( با سوخت مایع)
این مشعل برای ایجاد شعله ای با سوخت مایع است( بخصوص گازوئیل) که قابلیت بکارگیری در دیگ های کندانسینگ را داشته باشند طراحی و ساخته شده است. از ویژگی های برتر این مشعل تولید اکسیدهای نیتروژن خیلی پایین و جذب آلاینده های چربی مانند که بر سطح داخلی دودکش رسوب می کند است. یکی از این روش ها برای کاهش اکسیدهای نیتروژن در مشعل های کوچک گازوئیل سوز ( مشعلهای package ) طراحی و ساخت مشعل های شعله آبی است. برگشت محصولات احتراق در این مشعل موجب بخار شدن سریع (تبدیل شدن به گاز) و تشکیل شعله آبی و کاهش اکسیدهای نیتروژن می گردد.